Tähti - kirjoittaja


27-v. nainen, toiveena raskaus vuodelle 2017.

- Ehkäisy jätetty pois 8/2015, siitä asti enemmän ja vähemmän aktiivista yritystä.
- PCO-tyyppiset munasarjat todettu 11/2016.
- Lapsettomuustutkimukset aloitettu 1/2017.
- PCO-diagnoosi 3/2017.
- Aukiolotutkimuksessa toisen munanjohtimen todettu olevan tukossa 5/2017.
Todennäköinen syy lapsettomuudelle: ovuloimattomuus.
Ajankohtaista nyt: OI-hoidot.

perjantai 13. tammikuuta 2017

PCO-ystävällinen ruokavalio

PCO-oireita taltuttaakseni olen päättänyt noudattaa terveellistä ja vähähiilihydraattista ruokavaliota. Kirjastolla käydessäni silmiini osui Kaisa Jaakkolan (2011) teos Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen. Helsinki: Tammi. Tällä hetkellä painoni alkaa olla normaalipainon ylärajoilla, joten muutaman kilon painonpudotus ei varmaankaan olisi pahitteeksi. Täytyy sanoa, että Jaakkolan kirjoittama kirja osoittautui oikein hyödylliseksi ja mielenkiintoiseksi oppaaksi! En ole koskaan aikaisemmin lukenut laihdutus/elämäntapaoppaita. Tässä kirjassa kuitenkin tuntuu olevan kaikille jotain: tietoa ihan perusnikseistä aina ihmisen fysiologiaan pintaa syvemmältä.

PCO:hon ja lapsettomuuteen on todettu liittyvän insuliiniresistenssiä. Löysin Jaakkolan kirjasta mielenkiintoista insuliiniresistenssiä käsittelevää tietoa.   
Jaakkolan (2011) mukaan insuliiniresistenssillä tarkoitetaan tilaa, jossa solut eivät vastaanota tehokkaasti sokeria ja solun insuliinireseptorit ovat heikentyneet kroonisen korkean insuliinin johdosta. Insuliiniresistenssissä rasva kertyy erityisesti vyötärölle, kylkiin, yläselkään ja alavartaloon. Insuliiniresistenssiä lisäävät hiilihydraattipitoinen ruokavalio, vähäinen uni (alle 7 h/yö), stressi, alkoholi ja sukurasite. Elimistön korjaaminen hyvään insuliiniherkkyyteen voi kestää 6-18 kk.

Miten parantaa insuliiniherkkyyttä?
  • Ravintolisät. Insuliiniresistenssissä solujen kyky vastaanottaa ravinteita on huonontunut, joten ravintolisillä voidaan nopeuttaa kehon paranemista.
  • Omega-3-rasvat (EPA, DHA) päivittäin.
  • Lisää kuitua. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. pavut, linssit, siemenet, pähkinät, kasvikset, leseet, täysjyväviljat, pellavan/hampunsiemenrouhe, psyllium ja kookosjauho.
  • Proteiinia ja luonnollisia rasvoja kaikilla päivän aterioilla.
  • Kanelia verensokerin hallintaan (1-4 kuppia kaneliteetä/vrk).
  • Liikuntaa vähintään 30 min/vrk. Painoharjoittelua suositellaan (säästää ja rakentaa lihaskudosta).
(Jaakkola 2011.)

Samaisesta Jaakkolan kirjasta löysin myös kaneliteen ohjeen, jota aion kokeilla :) Jaan sen myös teidän kanssa. Jaakkolan mukaan kaneliteen alkuperäinen ohje on ravitsemustieteilijä Jonny Bowdenin  kirjasta The 150 Healthiest Foods on Earth.

💜 Verensokeria tasoittava kanelitee 💜
Tarvitset:
  • 3 rkl jauhettua ceyloninkanelia
  • 0,5-1 tl ruokasoodaa
  • 1 l vettä
Valmistus:
1.       Lisää kanelin ja ruokasoodan joukkoon 1 l kiehuvaa vettä. Käytä lasiastiaa.
2.       Anna seoksen hautua huoneenlämmössä, kunnes se on jäähtynyt.
3.       Erottele/siivilöi kanelin ja ruokasoodan seos nesteestä.
4.       Säilytä valmis kanelitee jääkapissa lasiastiassa.
(Jaakkola 2011.)

2 kommenttia:

  1. Olipas hyödyllinen teksti, kiitos! Aion koittaa kaneliteetä :) Mäkin törmäsin tohon kaneliin kun tästä ruokavaliosta luin

    VastaaPoista